5 apr. 2011

En speciell FörpackningstisdagHär kommer en förpackningstisdag jag väntat länge på att göra. Meningen var att detta skulle bli lucka 24 i förpackningsjulkalendern förra året. Men snön ställde till det och först nu har jag lyckats plåta.

Både min far och min farfar var fruktodlare, och jag är således uppvuxen bland en massa äppelträd, vilket jag är väldigt glad för. Något man lär sig tidigt är att äpplen ska hanteras försiktigt! Stötskador leder till bruna fläckar och äpplen med bruna fläckar vill man inte köpa.


Lådorna man packat i har sett lite olika ut genom tiderna, både konstruktions- och formmässigt. De äldsta är små och har ett heltäckande lock, som de allra flesta på de här bilderna. Senare blev de större och lägre och helt öppna. (Kanske får fota såna en annan dag!)


Flera av de här är så otroligt fina, man blir glad bara man ser dem. (Och sugen på äpplen, eller hur? Vink vink, blink blink.) Tur att de har varit så bra att spara grejer i, så att lådorna i sig blivit bevarade. På vinden hos mina föräldrar står de på rad och förvarar julgranskulor och gamla skolböcker.

Det här är de äldsta. Som ni ser gömmer de min fars "USA prylar" från 60-talet.


Numera ser man nästan bara de grå plasttrågen i affären, som de flesta svenska odlare använder för allt från äpplen till gurkor. Lite synd, eftersom odlaren lätt försvinner och det ofta är svårt att härleda var grejerna kommer från. Men mindre emballage-spill såklart.

Vem vet, i takt med att lokalproducerat blir allt mer populärt kanske odlarna behöver profilera sig och fina fruktlådor går en ny vår höst till mötes? Man kan ju alltid hoppas.

Tack för att du tittat!


PS. Sugen på mer äpplen? Missa för allt i världen inte utlottningen av ett par äppelgröna kort här i så fall.

Here's a very special packaging tuesday, featuring old apple boxes from my parents' attic. My father, and his father before him, was a fruit grower and I grew up on an orchard. These boxes from different decades are very dear to my heart, and I'm glad they're so perfect for storing everything from old school books to christmas decorations because that's why they've been preserved!

3 kommentarer:

  1. o så underbart. Falkes fina lådor.

    SvaraRadera
  2. Fantastisk! I love these boxes and how lucky you are to have grown up on an orchard!

    SvaraRadera
  3. det var fanimej det finaste äppellådor, ja lådor överhuvudtaget, som jag sett på länge! lyllo dig. nu ska jag skrolla upp och ner några gånger till, sen blir det sängen. Kram där nere i skåneland!

    SvaraRadera