23 maj 2011

Tystnad, skärpning, GoccoGocco är ett nöje, ett pill, ett beroende. Och tyvärr en utdöd form av screentryck i miniformat. Eftersom jag ibland nämner det, men nästan aldrig visar det, kommer här en redovisning av förra veckans goccning.

Önskar att jag kunde köra dia-visning med pip mellan bilderna. Tänk Pogo Pedagog. Nu börjar vi. Blipp!


Först ser jag till att ha ett helt gäng bitar papper eller kartong i rätt format redo.


Härnäst skär jag ut mitt motiv, som jag gjort i förväg på datorn och skrivit ut på en laserskrivare. Maxformatet för min Gocco PG-5 är 10x15 cm, så jag skär ut lappen exakt så stor.


Sen lägger man in ett tomt blad i Gocco:n, med motivet ovanpå, och placerar en s k master i locket. Det är på mastern screentrycksmagin händer.


Två AA-batterier behövs. (Det här är det mest komiska i proceduren. Ingen större skillnad på en leksaksbil som tutar och blinkar och en Gocco. ;) Hihi)


Så skruvar man i två blixtar i lamphuset. De fungerar bara en gång och är av lite samma typ som jag hade till min första kamera. (Ungefär en sån här.) Lamphuset sätts ihop med locket.


Och så trycker man till! När locket går ihop med underdelen går blixtarna av och belyser på så sätt motivet genom mastern. Då bränner det svarta på laserutskriften små hål på mastern, som färgen sen kan flöda genom.


Men först en lunchpaus.


Okej, låt oss gå ned till business. Lamphuset plockas bort och mastern tas upp. (Motivet sitter än så länge fast på mastern.)


Skyddsplasten lyfts åt sidan och ordentligt med färg krämas på. Det finns speciellt självhäftande skumgummi som man kan klippa i remsor och lägga som små vallar runt färgen, så att den håller sig på plats.


Sen sätter jag i mastern på samma ställe igen, och drar försiktigt bort originalet.


Man trycker snabbt ner locket. Det ligger ju redan ett tomt blad på tryckdynan sen innan, som nu blir första trycket.


Nytryckt och grant! Bara att lägga på tork.


Sen kan man trycka vidare i en väldig fart, så många man orkar. Ibland behöver man ta ut mastern och fylla på färg efter ett antal tryck. Men den här gången blev trycket jämnt genom hela upplagan, så det behövdes inte.


Medan färgen torkar rengör jag mastern och sparar både den och överflödig färg (i minisyltburkar), så att det kan användas igen en annan gång.

Riso har ju slutat tillverka Gocco:n, men jag hoppas att det här var kul för någon därute ändå. Det finns fortfarande gamla lager kvar, jag köpte t ex min på Etsy. Bara att köra på så länge det finns grejer på nätet!


Nu närmast: kuvertpysslande och kanske försöka sälja några skärpning-kort på Internätet? Jag tycker att de passar till studenten. Ha! :)

A great Gocco tutorial in English can be found here:
The Small Object's Gocco Tutorial

6 kommentarer:

 1. å herre gud! jag vill ha en såndäringa Gocco! så jäkla smart, snabbt och KUL.

  SvaraRadera
 2. Det är JÄTTEkul! Man vill liksom trycka varje dag. Om än man hade tid, pengar och idéer som räckte till. ;)

  SvaraRadera
 3. ideér har du säkert så det räcker och blir över:)

  nu när jag skrollade i min lista gick det lite fort när jag läste...tystnad, kärring, Gocco! fniss

  SvaraRadera
 4. Ha ha! Man läser det man vill läsa, hihi ;)

  SvaraRadera
 5. oh, this looks great! didn't understand everything but it seems to be easy? nice results!!

  SvaraRadera
 6. It is very easy and fun! That's why it's so sad that they've ceased production of the Gocco. :( But you can still get the parts on Ebay or Etsy, for a little while longer. :)

  SvaraRadera